Categorieën
#girlsandtech STEM

#STEM-helden

Vind jij ook dat techniek de mens kan helpen? En dat technologie steeds belangrijker wordt? Bouw je graag dingen en vind je robots de max? Of wil je meebouwen aan een betere wereld? Dan is de richting STEM op school zeker iets voor jou. Welk beroep kan je later uitoefenen met STEM? Zoek het uit in verschillende bedrijven en omgevingen.

#STEMhelden

Maak kennis met de STEMhelden van de toekomst. Hun superkracht? STEM gebruiken om een betere en meer duurzame wereld te creëren. Tienerreporters tonen je in welke bedrijven ze werken, wat ze er precies doen en wat hen drijft.

Categorieën
#girlsandtech STEM

Meer girlpower in STEM

Weinig meisjes kiezen voor STEM-richtingen, wat zich ook uit in de arbeidsmarkt. Om dit potentieel niet verloren te laten gaan, moet onderwijs inzetten op genderbewust lesgeven, meer specifiek wanneer het gaat over STEM-activiteiten.

In bovenstaand artikel ‘Meer girlpower in STEM’ wordt inzicht gegeven in effectieve praktijken bij het begeleiden van STEM-activiteiten. Het kan
gebruikt worden als inspiratie en voor wetenschappelijk onderbouwd advies.

Auteurs van het artikel zijn Eva Dierickx, Jan Ardies en Kato Luyckx.

Categorieën
#girlsandtech STEM

Christina: “Lassen is iets voor jongens én meisjes”

Christina en Renzo, 6 Lassen-Constructie

Maak kennis met Christina en Renzo uit de richting Lassen-Constructie.

Renzo is gepassioneerd door het lassen, zo komt hij liever naar school dan dat hij vakantie heeft. “Lassen dat is echt “satisfying”, vertelt hij, “je kan jouw eigen stukken ontwerpen en maken én bovendien kan je later overal gaan werken.”  Christina beaamt dit: “Ik heb voor deze richting ook gekozen omdat hierin veel toekomstperspectief is.  Zo ben ik heel trots op mijn “hoeklas”, ik kan dit écht heel goed. De hoeklas is een belangrijke basis die je nodig hebt bij het lassen, zo is 80% van een constructie opgebouwd uit een hoeklas.”

Renzo vindt het fijn om een meisje in zijn klas te hebben en vindt lassen iets wat zowel jongens als meisjes kunnen doen. “Christina werkt fijner en nauwkeuriger, en zij luistert beter naar de leerkrachten”, geeft hij toe. “Maar let op als je deze richting volgt dan moet je wel de handen uit de mouwen steken”. 

Categorieën
#girlsandtech STEM

STEM-meisje in Elektromechanica

“Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik vind Elektromechanica echt interessant.”

Veerle, leerlingen in 4 Elektromechanica

“In deze richting leer je alles op technisch vlak, verschillende mechanische technieken worden gecombineerd met elektriciteit. Zo zijn onze belangrijkste vakken mechanica, elektriciteit en schakeltechnieken. Het kan raar klinken maar dit is echt interessant! Het is zo fijn om zelf dingen te leren en te kunnen zodat je zelf vanalles kan maken zonder hulp. We leven in een technologisch tijdperk dus dit is super belangrijk, niet?” vertelt ze enthousiast.

Veerle koos voor deze richting omdat de theorie onmiddellijk gekoppeld wordt aan de praktijk. Tijdens de opendeurdag vorig jaar, was ze meteen verkocht aan deze richting. “Mijn ouders en ik gingen toen elke richting af, toen we bij IW/EM kwamen, zag ik meteen dat dit het was: een leerling deed allerlei proefjes en gaf een rondleiding in de praktijkruimte en hij vertelde heel gedreven over de vele bedrijven die hem al aanspraken om bij hen te komen werken.” In de nabije toekomst wil ze graag kiezen voor duaal leren en daarna veel ervaring opdoen bij verschillende bedrijven. En later wil ze misschien wel het bedrijf van haar ouders overnemen. We wensen haar alvast heel veel succes!

Categorieën
#girlsandtech STEM

Leerlingen worden laborant voor een dag bij Vynova

Op 9 januari ontving chemiebedrijf Vynova in Tessenderlo de leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool De Sterre uit Ham. De leerlingen kregen er een rondleiding in het centrale laboratorium van het bedrijf en staken de handen uit de mouwen tijdens een aantal doe-activiteiten en proefjes.

Categorieën
#girlsandtech STEM

STEM-meisje in de richting Drukken en afwerken

Werken in een drukkerij, wat houdt dat precies in? 

We vroegen het aan Femke Buyens, leerling van het 6e jaar Drukken en Afwerking.

“Toen ik tijdens een opendeurdag kennismaakte met deze studierichting, was mijn keuze snel gemaakt. Creatief zijn, initiatief en verantwoordelijkheid nemen, nauwkeurig werken,… spreken mij zeer aan,” vertelt Femke enthousiast.

“We starten steeds met een ontwerp in Indesign, Illustrator of Photoshop. Daarvan wordt een plaat gemaakt door de CTP (computer to plate) en dan kan het drukwerk beginnen. We werken met verschillende kleuren (CMYK) die we op elkaar in een register leggen. Het moeilijkste is komen tot de juiste kleurencombinatie. Daarna volgt de afwerking : snijden, plooien, lijmen,…

Het leukste van de richting vind ik het volledige proces;  creatief aan de slag gaan met een ontwerp om dan te komen tot een mooi eindproduct.”

In deze studierichting zitten regelmatig meisjes maar niet in overvloed, ook op de stageplaatsen zien we vrouwelijke werknemers maar dan vooral in de afwerking.

“Tijdens mijn stage bij Drukkerij Danneels in Beerse werk ik liever in de drukkerij dan in de afwerking omdat er veel afwisseling is en ik verantwoordelijkheid krijg.”

Volgend jaar volgt ze zeker nog het zevende specialisatiejaar Meerkleurendruk en Drukwerkveredeling. Daarna wil ze graag verder studeren in de richting Webdesign. 

Categorieën
#girlsandtech STEM

STEM-meisjes in de richting Hout

Al heel snel wisten de meisjes dat ze een richting wilden volgen waar ze iets konden “doen”. Shirley vertelt: “Eerst dacht ik eraan om de richting Metaal te volgen, maar uiteindelijk kwamen we uit bij de richting Hout. En daar ben ik heel blij om, want wat ik leer op school, kan ik ook thuis gebruiken. Zo maakte ik onlangs nog een vogelhuisje en een boekenkast samen met mijn papa.”

Nina kende de school ook al een beetje doordat haar broer er ook les volgt. Elk jaar mogen de leerlingen een eigen project kiezen om te maken. Zo zal Nina dit jaar een zelf ontworpen salontafel maken en Shirley een picknicktafel. De meisjes vinden het helemaal niet erg om tussen allemaal jongens te zitten en zien er alleen maar voordelen in. “Bij jongens krijg je wat je ziet. Het is trouwens ook heel handig, want je kan hen veel dingen vragen. En als we bijvoorbeeld iets zwaars moeten dragen of iets moeten losdraaien, dan komen de jongens graag helpen”, vertelt Nina enthousiast.

Wat ze later willen worden? Dat weten ze nog niet precies. Nina zou graag haar hobby combineren met haar beroep en eventueel houten paardenstallen maken. Shirley wil graag iets met sport doen of misschien wel ‘schrijnwerkster’ aan huis worden.

Categorieën
#girlsandtech STEM

Yne volgt de richting Auto-Elektriciteit

Yne wist als snel dat ze iets met haar handen wou doen, maar is pas na vele omwegen in het vierde middelbaar op een technische school terechtgekomen. “Ik dacht om meteen naar de richting Auto te gaan, maar dat ging niet. Ik moest eerst de basis leren en dat kregen we in de richting Basismechanica. Bovendien heeft het ook wel even geduurd voor ik mijn ouders kon overtuigen. Ik wou heel graag al doende leren en ondervinden hoe alles in elkaar zit.”

“Ik kwam terecht in een klas met allemaal jongens, ik kende niemand en was heel erg stil. Alle technische en praktische vakken waren nieuw voor mij, ik had zelfs nog nooit een hamer vastgehad. Gelukkig waren de jongens heel behulpzaam en betrokken ze me in de groep. Ook de leerkrachten, meneer Moons en meneer Verboven, hebben me goed geholpen en gaven me extra tijd om iets te leren.”

Yne wil meisjes aanraden om deze richting te volgen, ook al beseft ze dat de richting vele meisjes afschrikt. “De jongens kunnen soms wat stoer uit de hoek komen, maar zijn eigenlijk heel lief. Je leert zoveel handige dingen die je regelmatig kan toepassen thuis zoals een machientje herstellen of een band vervangen. Bovendien is er een superleuke sfeer in de garage. Ik kom elke dag graag naar school en ik vind het heel jammer dat dit ons laatste jaar is. Heel wat mensen in mijn omgeving bewonderen mij omdat ik deze richting volg.”

Yne wil graag een ambassadeursrol op zich nemen en jongeren stimuleren om te kiezen voor een technologische richting. Zo wil ze meisjes die interesse hebben in de richting rondleiden of een presentatie geven aan leerlingen in de eerste graad over haar keuzes.

Categorieën
#girlsandtech

THHI en Melexis denken samen na over genderevenwichtige werkomgeving.

Sinds november 2018 zet het Technisch Heilig Hartinstituut in Tessenderlo sterk in op het thema meisjes en STEM met het ESF-project Girls and technology. (GiTe)

Het doel van het project is jongeren en zeker meisjes stimuleren om te kiezen voor STEM (science, technology, engineering and mathematics). Daarnaast willen ze ook bedrijven, scholen en organisaties aanmoedigen om een gendervriendelijke omgeving te creëren. Zo gaan ze samen met enkele Vlaamse partners, waaronder ook Agoria, in de toekomst een genderbewust label uitreiken aan scholen en bedrijven.

“Begin mei kregen we bezoek van onze Finse partners die een gelijkaardig project uitrollen in Finland”, vertelt Greet Doucé, leerkracht Engels die sterk betrokken is in het project. “Tijdens deze projectweek mochten we op bezoek gaan bij chipproducent Melexis in Tessenderlo. We werden ontvangen door CEO Françoise Chombar, die ook voorzitter is van het STEM-platform, een adviesraad van de Vlaamse regering. De bedoeling van dit bezoek was om ons eigen project voor te stellen, ervaringen uit te wisselen met onze Finse partners en vooral te luisteren en af te toetsen hoe ze bij Melexis werken aan een gendervriendelijke omgeving.”

In onze snel veranderende maatschappij is er een zeer hoge nood aan technisch opgeleide mensen, de school voelt de noodzaak vanuit het bedrijfsleven. Ook bij Melexis zijn ze voortdurend op zoek naar STEM-profielen. Bovendien is Melexis “a proven gender neutral company”; een werkplek waar mannen en vrouwen evenveel kansen en mogelijkheden krijgen. 

“Zo proberen ze zoveel mogelijk te werken met gemixte teams én merken ze dat dit een positief rendement oplevert.”

De projectgroep kreeg de kans om samen met mevrouw Chombar ideeën uit te wisselen en keerde bovendien terug met heel wat tips en nieuwe connecties voor het project. “We hopen om in de toekomst nog meer van deze bedrijven en scholen te ontmoeten én aan te moedigen om voor een gendervriendelijke omgeving te kiezen”, vertelt Greet enthousiast.Wie ons project verder wil volgen, kan dit doen op de website www.girlsandtech.eu of op onze Facebookpagina GiTe. (Girls and Technology)